Har du planer på att renovera din lägenhet? Då kan det vara bra att först och främst ta reda på vad man faktiskt får renovera och inte. Om du exempelvis vill renovera om ett kök eller ett badrum måste du ansöka om tillstånd hos styrelsen. Utan deras godkännande har du ingen rätt att göra större eller drastiska ingrepp trots att det är du som bor i lägenheten.

Om styrelsen väljer att godkänna din förfrågan kan det vara bra att påbörja en planering om hur renoveringen ska gå till och vilket företag du/ni vill anlita. När man gör stora renoveringar som ett helt rum kan man med största sannolikhet förvänta sig att man kommer vilja ha en professionell hantverkare som en rörmokare och/eller en elektriker inblandad i renoveringen.

Viktigt att tänka på innan man startar renoveringen

För att få en så optimal renovering som möjligt är det bra att alltid utgå från dessa fyra punkter:

1) Sätt upp en hållbar budget – Renoveringar är dyra. Framför allt om man gör större ingrepp som att byta ut hela köket eller större delar av badrummet. I dessa fall kan det därför vara klokt att låna pengar till renoveringen och anlita professionella firmor som vet vad de sysslar med.

2) Var redo med extra pengar i fickan – Man vet aldrig vad en renovering kan leda till och om något kommer att gå sönder eller inte. Därför kan det vara bra att spara undan lite extra pengar som kan användas i nödfall om något skulle gå snett.

3) Ha ett realistiskt tänk – Överdriv inte för mycket när du planerar din renovering utan tänk istället på hur du ska kunna använda köket eller badrummet på ett praktiskt och bra sätt.

4) Välj kvalité före kvantitet – Hellre investera i bättre produkter och arbetskraft än slarvigt jobb som måste göras om med jämna mellanrum.