Är du en av dem som tycker om att ändra och förnya saker i ditt hem med jämna mellanrum? Kanske finner du din bostad mer uppfriskande om du möblerar om då och då eller byter färg på väggarna som ändå börjat bli gråsunkiga? Då är du inte ensam! Vi är många som älskar att pyssla om våra bostäder oavsett om vi bor i hus eller lägenheter. Dock kan det skilja sig åt en hel del när det kommer till vad som är tillåtet att renovera och inte, beroende på bostadsform.

Om man bor i lägenhet kan man inte helt plötsligt riva ned en vägg eller ett rum utan att kontakta styrelsen. Att utföra simpla renoveringar som man själv bekostar har de inget att säga om.

Vad får man renovera i sin lägenhet utan att behöva söka tillstånd?

Ibland kan det vara svårt att veta vad man faktiskt får göra om och/eller ändra i sin lägenhet, då vissa moment kräver tillstånd av hyresvärdarna. Renoveringar som man dock får göra är:

  • Måla om element – Tycker du dina element har en tråkig färg? Då är det helt fritt fram att måla om dem precis som du själv vill.
  • Tapetsera och måla väggar och tak – Du har all rätt i världen att måla om eller tapetsera hur mycket du vill! Det har inte styrelsen något att säga om. Bor du i hyresrätt kan du dock bli skyldig att återställa eller betala för arbetet, så bäst att fråga först.
  • Piffa till slitna ytterdörrar och fönster – Du får underhålla dina ytterdörrar och fönsterkarmar hur mycket du vill så länge det är på insidan av lägenheten. Är det däremot på utsidan så är det styrelsens ansvar att fixa med detta.
  • Putsa golv – Det är fritt fram att slipa och måla om sina golv hur mycket man vill utan något som helst tillstånd.

Utöver detta har man även rätt att byta köksluckor eller vitvaror som man själv har bekostat.